Erdély. Tér, gazdaság és társadalom Teljes nézet

Erdély. Tér, gazdaság és társadalom

  • Kiadási év: 2020
  • Méret: 17 x 24,50 cm
  • ISBN: 9786069472156
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 688
  • Szerkesztette: Benedek József

80,00 lej

Az Erdély. Tér, gazdaság és társadalom kolozsvári egyetemi oktatók és kutatók azon munkájának folytatása, amelyet a 2000-es évek elején indítottak el. Kutatásuk átfogja az elmúlt évszázadot, de a fókusz a pillanatnyi helyzet értékelésén van: céljuk tényszerű feltárást nyújtani Erdély jelenéről, kitérve Erdély 1918-at követő geopolitikai helyzetére, valamint az 1918–1989 között végbement gazdaságtörténeti folyamatokra.
A vizsgálat elsősorban demográfiai, gazdasági és fejlesztéspolitikai központú, feltárva az Erdély térségeit és településeit meghatározó jelenkori folyamatokat.

„A kötet alkalmat adott arra, hogy összegezzük a régióban végbement földrajzi, regionális, demográfiai és gazdasági folyamatokat. Vizsgálatunk átfogja ugyan az elmúlt évszázadot, de a fókusz a pillanatnyi helyzet értékelésén van. Azért, mert tényszerű feltárást szándékszunk nyújtani Erdély jelenéről, távol minden politikai vagy szubjektív értékítélettől. Arra törekedtünk, hogy jelentős teret nyújtsunk Erdély 1918-at követő geopolitikai helyzetének, valamint az 1918-1989 között végbement gazdaságtörténeti folyamatoknak. Ezek formálták a régió és a régió településeinek, kistájainak történelmi fejlődési pályáját, nagymértékben meghatározva ezek globális termelési és fogyasztói hálózatokba történő integrálását az 1989-es rendszerváltozás után.” (Benedek József, szerkesztő)

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál