Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2020-2021 Teljes nézet

Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2020-2021

Gergely Balázs, H. Szabó Gyula (főszerk.)

Bővebb leírás

Kiadó: Kincses Kolozsvár Egyesület
  • Kiadási év: 2020
  • Méret: 16,5 x 23,5 cm
  • ISBN: 9789732612453
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 512
  • Képek: színes

45,00 lej

Mire jó egy kalendárium? Fel kell-e elevenítenünk az egyik legrégebbi könyvformánkat, a mindenkihez szóló csíziót? Mi továbbra is úgy gondoljuk: igen. Hiszen a 21. századi embert sem árt emlékeztetni arra, hogy mikor vannak a jeles évfor­dulók, hogy a névnapokat nemcsak a Facebook dobhatja elénk, hogy az elfeledett névnapokat (neveket) is eszünkbe juttatja, és az egyes napokhoz fűződő népi hiedelmekről is olvashatunk benne.
Azt szeretnénk, ha segítségével még jobban megismernők a polgári Kolozsvár gyakran hangoztatott kincseit: a tisztes kort megért épületeket, hajdani jeles lakóit, lakónegyedeit, melyeket nap mint nap közömbösen, sietősen járunk be, nem is sejtve, mennyi érdekes történetet kínálnak az odafigyelőnek. És persze illendő megemlékeznünk nagyjainkról, és arra is figyelmeztetünk, hogy a történelmet nemcsak tanuljuk, de éljük is: lám a tizenegyedik – igazán rendhagyó – Kolozsvári Magyar Napokra készülünk… Érthetően nagy figyelmet fordítunk a száz évvel ezelőtti történések felvillantására, tanulmányok, dokumentumok, emlékiratok segítségével, miközben nem feledkezhetünk meg a gyermekekről, a madárbarátokról és a rejtvénykedvelőkről sem.
Továbbra is reméljük: olvasóink nemcsak az augusztustól júliusig tartó esztendő folyamán lapozgatják fel kalendáriumunkat, de elő-előveszik esztendők múltán is, valahányszor csevegni akarnak kincses városunkkal.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál