Erdély, a mesék meséje - Transylvania, the tale of tales - Transilvania, povestea poveștilor Teljes nézet

Erdély, a mesék meséje - Transylvania, the tale of tales - Transilvania, povestea poveștilor

  • Kiadási év: 2019
  • Méret: 21 x 29 cm
  • ISBN: 9786068265520
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 200
  • Képek: színes

118,00 lej

Miya Kosei japán fotóművész 1937-ben született Tokióban. 1965-ben kezdődött a Románia, főleg Máramaros vidéke és kultúrája iránti érdeklődése. Igen nagy sikert aratott a Maramureșul meu, My Maramureș című kötetével, amelyben bemutatta Máramaros varázsát, kedves embereit, szokásait.

Jelen háromnyelvű album az erdélyi magyar kultúráról, népművészetről, hagyományról szól, ezen belül pedig Szék és Kalotaszeg térségéről. A képsorok szívvel készültek és őszinte rajongással:

"Széken az a legmegkapóbb, ahogyan az emberek megőrizték hagyományos életmódjukat. A széki nők büszkén hordják hagyományos viseletüket, melynek alapszíne a vörös, a fehér és a fekete. A vörös a szenvedélyüket jelképezi, a fehér a tisztaságukat és a fekete a gyászukat. Ma is elevenen él bennük egy 13. századi tatár mészárlás emléke, amit a népviseletük is kifejez. Bámulatos, ahogy a szomorúság, a büszkeség és a ragaszkodás a szépség lényegét kölcsönzi ezeknek a hagyományos öltözeteknek.(...)
Széktől légvonalban csupán 40 kilométerre fekszik egy vidék, a Kalotaszeg, ahol nagyon népszerű az ének és a tánc, ahol csodálatosan szép a hagyományos népviselet. A viselet egészen egyedi; más, mint a széki. Kalotaszegen erős az Oszmán Birodalom hatása, ami nyugati hatással ötvöződik, a népviselet és a kultúra pedig gazdag, ragyogó és méltóságteljes, mint egy Habsburg-palota. Az emberek minden vasárnap és az ünnepnapokon felöltik nagy becsben tartott ruháikat, és elmennek a templomba imádkozni. Istentisztelet után végigsétálnak a falu főutcáján, egymásba karolva, arcukon ártatlan mosoly. A szépség az eleganciájuk. Úgy sétálnak, mint lábon járó virágoskertek. (...)
Az istenfélő japán költő, Kendzsi Mijazava, egyszer azt írta a könyvében, hogy az egész világ boldogsága nélkül nem létezhet igazi személyes boldogság. Romániában megtanultam az egymás kultúrája iránti tisztelet szépségét és fontosságát."
Miya Kosei

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál