„Finnország egyik leglelkesebb diplomatája itt több mint 50 éven keresztül" Teljes nézet

„Finnország egyik leglelkesebb diplomatája itt több mint 50 éven keresztül"

Alcím: Vikár Béla levelei

Vikár Béla (s.a.r., bev., jegyz. Varga P. Ildikó)

Bővebb leírás

Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület
  • Kiadási év: 2017
  • Méret: 16,5 x 24 cm
  • ISBN: 9786067390797
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 620

45,00 lej

Vikár Béla (1859−1945) nevét leginkább gyűjtőként és fordítóként ismeri a nagyközönség. Etnográfusként Magyarországon elsőként gyűjtött fonográffal, műfordítóként több nyelvből is fordított. Legismertebb munkája a finn eposz, a Kalevala magyarra ültetése. Lapszerkesztői és irodalomszervezői tevékenysége azonban legalább ilyen fontossággal bír.

E kötet, címében is felvállaltan, a Vikár Béla által írt, magyarországi és finnországi levéltárakból összegyűjtött leveleket tartalmazza. A levelek jelentős része a finn kulturális élet meghatározó személyeihez íródott, valamint tematikailag is sok a finn vonatkozású levél.

Vikár Béla levelein keresztül a magyar–finn kulturális kapcsolatokról tudhatunk meg többet. A levelek, a bennük felvetett témák rámutatnak arra, hogy a nyelvrokonság csupán apropóul szolgált egy sokrétű, sokoldalú, egymást modellként állító viszony- és kapcsolatrendszer megteremtéséhez és fenntartásához.

E levélgyűjtemény egyaránt szól a nagyközönségnek és a szakembereknek: néprajzkutatók, kapcsolat- és fordítástörténettel foglalkozók, irodalmárok és történészek immár egy kötetben tanulmányozhatják magyar nyelven e leveleket.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál