1956 Erdélyben Teljes nézet

1956 Erdélyben

  • Kiadási év: 2006
  • Méret: 16,5 x 23,5 cm
  • ISBN: 9738341795
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 420

30,00 lej

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára bocsájtották a nyilvánosság elé ezt a könyvet, azoknak az életrajzi adattárát, akiket annak idején a következő évtized romániai megtorlásai során letartóztattak, elítéltek.
Feladatul csak a Forradalom leverését követő tíz évben bebörtönzött magyarok (illetve magyar jellegű perek) adatainak összegyűjtését tűztük ki, részben azért is, mert ezzel az anyaggal kívántuk kiegészíteni két hasonló román életrajzi adattár (Octavian Roske: Mecanismele represive în România és Cicerone Ioniţoiu: Victimele terorii comuniste) magyar vonatkozásban igen hézagos adatait. Az általunk feldolgozott perekben elítélt románok adatai azonban megtalálhatók könyvünk főszö- vegében, a Függelékben pedig közöljük azoknak a románoknak a névsorát, akiket 1956-ban vagy azt követően a magyar forradalommal kapcsolatban ítéltek el.
Nagyon sokan azok közül, akik az 1956-os magyar forradalmat követő évtizedben Romániában börtönt, üldöztetést szenvedtek, s akiknek adatait a mai olvasó ebben a könyvben megtalálja, már nincsenek az élők sorában. De éppen ezért nekünk, akik még élünk, és akiknek Isten kegyelméből erőnk is van a munkához, úgy érezzük, feladatunk nem csak őrizni, de tovább is adni emléküket a mai nemzedékeknek.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál