A lelkész más Teljes nézet

A lelkész más

Manfred Josuttis

A jelenkori pasztorális teológia néhány szempontja

Bővebb leírás

Kiadó: EXIT kiadó
  • Kiadási év: 2017
  • Méret: 15 x 23 cm
  • ISBN: 9789737803368
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 196
  • Sorozat: Teológiai Praxis

25,00 lej

Manfred Josuttis saját bevallása szerint szívesen volt gyülekezeti lelkipásztor. Oktatóként, 1968–2001 között, gyakorlati teológiát tanított a göttingeni egyetem teológiai fakultásán. Tudományos munkásságában, a homiletika mellett, hangsúlyos szerepet kapott a pasztorálteológia, amelynek művelése során igyekezett gyümölcsözővé tenni a humán- és társadalomtudományok, különösen a pszichológia meglátásait.

A lelkész más című könyvvel – amely most az Exit kiadó jóvoltából magyar nyelven is megjelenik – a szerző szándéka az, hogy a lelkipásztori hivatáskép tisztázásával segítsen másoknak abban, hogy szívesen vállalják és örömmel végezzék a lelkészi szolgálatot.

Josuttis könyvének már a címe is kíváncsiságot vált ki. A lelkipásztorról mindenkinek van valamilyen elképzelése. De mire vonatkozik a más jelző? Kihez viszonyítva más a lelkipásztor? Valóban más-e? Milyen tekintetben más? Miért más? Mit lehet kezdeni ezzel a mássággal?

A német gyakorlati teológus jelen könyve zavaróan éles fényt vet a lelkipásztori (egyházi) élet és szolgálat kényes kérdéseire. Kíméletlen szókimondással néven nevezi a dolgokat. Gondolkozásra, önvizsgálatra sarkall. Tükröt tartva elénk arra kényszerít, hogy tisztázzuk a saját hivatásképünket. Közben segít, hogy visszataláljunk hivatásunk lényegéhez, és azt szívesen és örömmel gyakoroljuk.

Székely József

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál