Erdély természeti csodái Teljes nézet

Erdély természeti csodái

Ajtay Ferenc

Bővebb leírás

Nincs készleten!

Kiadó: Stúdium
  • Kiadási év: 2007
  • Méret: 15 x 21 cm
  • ISBN: 9789736431623
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 236

32,00 lej

Van Európának egy semmiféle más tájhoz nem hasonlítható része: a Keleti- és Déli-Kárpátok, valamint az Erdélyi-szigethegység ősi masszívumai által határolt "Tündérkert" - Erdély. Ez a "bérces hazá"-nak is nevezett országrész táji önállóságát, jellegzetes arculatát mindenekelőtt földtani szerkezetének, domborzatának és zártságának köszönheti.

Az Erdélybol való kimenetel (vagy bejövetel) csak magas hágókon vagy szűk folyóvölgyeken át lehetséges (Olt, Maros, Szamos), s az idelátogató idegen előtt nyilvánvalóvá válik, hogy ez egy sajátságos világ: magas hegyektol körülzárt "természetes vár". A fiatal - kréta-harmadkori - gyűrődéses szerkezetű Kárpátok, valamint a lekopott osi tönkhegységekbol álló Erdélyi-szigethegység által körülölelt, folyóvizek által szabdalt Neogén Medence számos természeti csodával ejti ámulatba a természetjárót. Mivel Erdély rendkívül gazdag területe az ilyen csodáknak és különleges jelenségeknek (A kovásznai pokolsár, Medve-tó, Remetei-sziklaszoros, Kakastaréj stb.), a geológus szerző vágyat érzett ezek közérthető formában való bemutatására.

A betűrendben felsorolt szócikkek megkönnyítik a látnivalók gyors megtalálását a kötetben. A címszavakat és a települések nevét - elsosorban a románlakta vidékekre vonatkozóakat - a könnyebb tájékozódás érdekében románul is feltüntettük. Az ismertetok általában rövidek, könnyen áttekinthetoek, a szerző igyekezett minden lényeges tudnivalót közölni, beleértve az objektumok megközelítésének módozatait is. A könyv végén található könyvészeti utalások lehetővé teszik az egyes kérdésekben való elmélyülést és dokumentálódást. Könyvünket haszonnal forgathatják mindazok, akik gépkocsival vagy hátizsákosan be akarják járni Erdélyt, és meg akarják ismerni természetalkotta csodáit.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál