A kő marad. Közép-erdélyi kastélyok Teljes nézet

A kő marad. Közép-erdélyi kastélyok

  • Kiadási év: 2017
  • Méret: 23,5 x 16,5 cm
  • ISBN: 9789730241648
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 64
  • Képek: színes

40,00 lej

Ferencz András „A kő marad / Közép-erdélyi kastélyok” című munkája legelőször 2014 júliusában, a gernyeszegi Teleki-kastélyban kiállítás formájában a Kastélynap című rendezvényen került a közönség elé. Ezt követően a sáromberki Teleki-kastély udvarán, a kolozsvári Arte kiállítóteremben, a marosvásárhelyi Mihai Eminescu kulturális központban, majd a Szászrégeni Református Egyház konferenciatermében láthatták az érdeklődők. Utoljára 2015 júliusa és októbere között Bukarestben, Románia Nemzeti Történelmi Múzeumában volt megtekinthető. Azóta, a jelen album megjelenéséig a fényképek csak digitálisan és képeslap formájában voltak elérhetők.
Ferencz András 1997-ben született Marosvásárhelyen. Középiskolai tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban végezte. Jelenleg a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem informatika szakos hallgatója. Fényképészettel 2010 óta, hobbiként foglalkozik, de elvégezte a Marosvásárhelyi Művészeti Népiskola kétéves fotóművészeti tanfolyamát is. Szinte nem létezik olyan téma, amely ne érdekelné.

A „Kő marad / Közép-erdélyi kastélyok” című album anyaga családi és baráti körutazások során, 2014 április - július közötti időszakban, valamint 2017 tavaszán készült. A különféle romboló hatások által megviselt épületek vagy sokszor csak maradványaik - a képek tanúsága szerint - még mindig magukon hordozzák a patinás jelleget. A könyvben szereplő kastélyok nagy része Erdély szívében, Kolozs illetve Maros megyében található. Ebben a kiadványban az épületek sorrendjét az állapotuk határozza meg, vagyis a legromosabbtól elindulva a jobb állapotban lévő, illetve már felújított kastélyok felé haladunk. A képek egy olyan időutazásra hívják az olvasót, amelynek során felidézheti a múltat, megismerheti a jelent és elgondolkodhat a jövőn, de ugyanakkor biztatást is jelentenek épített örökségünk megtekintésére, megbecsülésére és megőrzésére. Ferencz András

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál