Evangélikus Harangszó 2021/TAVASZ Teljes nézet

Evangélikus Harangszó 2021/ tavasz

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház negyedévente megjelenő lapja

 

Bővebb leírás

Kiadó:
  • Kiadási év: 2021
  • Méret: 21 x 28 cm
  • ISBN: 18441793
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 40
  • Képek: színes

7,50 lej

Beköszöntő

 

Nézem a tavaly restaurált oltszakadáti portál és a kiskapusi oltárképek fényképeit, és gyönyörködöm. Helyrehozott évszázados törések és repedések, tiszta felület, ragyogó színek – a megújulás kézzelfogható, tapintható jelei. Őszintén ámulatba ejt e változás, és azon kapom magam, hogy vágyakozom. Ilyen kézzelfogható, tapintható jelekre vágyom, melyek jelzik a lélek, a gondolkodás, az élet megújulását. Talán túl sok vergődést, mindennapos belső küzdelmet látok, és élek meg én is. Vágyakozom a „gyógyulásra”, és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Nemhiába lett a megújulás – szerkesztőségünk egyöntetű döntése alapján – lapunk éves témája.

Újrakezdés, megújulás. Egyik sincs a másik nélkül, mint ahogy a megújulás áldását sem tudjuk elválasztani annak terhétől, vagy a feltámadást a szenvedés útjától.

A megújulás nem egy pontszerű esemény, hanem folyamat. Sok verejték, befektetett (lelki) munka, álmatlan éjszaka, odaszánt idő, sok türelem, bátorság, bizalom, és nem utolsósorban a szeretet gyümölcse. Vágyakozásunk tárgya, melynek az áldását sokszor a legkínzóbb türelmetlenségben vagy csüggedtségben kapjuk, csak úgy, Isten kegyelméből ajándékba.

A húsvét felé vezető böjti úton sok nehéz szívű, türelmetlen tanítványt látok. Köztük magamat is. Tudom, hogy dolgozik rajtunk a Mester, a nagy restaurátor. Finom, apró, türelmes mozdulatokkal, hajszálvékony ecsetvonásokkal javítja a töréseket, repedéseket. Megszabadít a lerakódásoktól, a piszoktól, és apránként felfrissíti a színeket. Lassú és hosszú folyamat ez, ami néha kényelmetlen, zavaró, sőt fájdalmas is lehet. De csak így lehet új életet lehelni a megváltott, ám folyton mennyei gondoskodásra szoruló, esendő lelkünkbe. Milyen jó, hogy ilyen csepzetten, fáradtan is rá tudjuk bízni magunkat az Úristenre. És milyen jó, hogy nemcsak a szeretete, hanem a türelme is mérhetetlen.

Bízom abban, hogy húsvéti lapszámunk oldalain talál olyan írásokat az Olvasó, melyekből igei útravalót, erőt, inspirációt meríthet a megújuláshoz. Melyek segítenek nemcsak megérteni, hanem átélni is a feltámadás örömét, megváltottságunk tényét. Ha pedig nehéz a megújulás útja, vigyük azt is megváltó Istenünk elé, akár így, kétsoros imában:

Uram, te mérhetetlen türelemmel munkálkodsz az én növekedésemen, megújulásomon. Add, hogy legyen türelmem a magam útjához nekem is! Ámen.

 

Boldizsár Beáta lelkipásztor, felelős szerkesztő

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál