Evangélikus Harangszó 2020/TÉL Teljes nézet

Evangélikus Harangszó 2020/ tél

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház negyedévente megjelenő lapja

Bővebb leírás

Kiadó:
  • Kiadási év: 2020
  • Méret: 21 x 28 cm
  • ISBN: 18441793
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 40
  • Képek: színes

7,50 lej

Beköszöntő: Számvetés advent küszöbén

 

Ezeket a sorokat az egyházi év utolsó napjaiban írom.

Az egyházi év utolsó három vasárnapja nemcsak az utolsó időkre irányítja figyelmünket, hanem ilyenkor vissza is tekinthetünk a mögöttünk álló évre. Vajon sikerült lélekben növekedni, hitben erősödni? Vajon csupán eltelt még egy év az életünkből, vagy beteltünk még egy évvel, ami közelebb hozta hozzánk az örökéletet?!

Számvetésem során megújított lapunk első címlapfotója jutott eszembe. Egyik írásunk illusztrációjaként készítettük a nagymamakezet ábrázoló képet (mely az énekeskönyvet és az unoka kezét tartja), de a járvány kirobbanásával a kép gondviselésszerűen többletjelentést nyert. Örökség, gyökerek, gondoskodás, féltés, szeretet – néhány kulcsszó, ami eszembe jut a kép kapcsán. Pünkösdi lapszámunkban ismét ott van a kéz, majdnem láthatatlanul. A Szentlélek munkája, Isten láthatatlan keze – mely 2020-ban is fenntartja a világot és benne a mi törékeny életünket – kerül kifejezésre általa. Őszi lapszámunkban pedig az az áldott pillanat került címlapra, amikor a lelkészszentelés során a lelkészek kézrátétellel áldották meg a fiatal kollégát, közvetítették Isten áldását. Téli lapszámunk címlapján ismét megjelenik a kéz. Egy kisgyermek keze emeli tekintetünket a gyermek Jézusra, a testé lett Igére, életünk középpontjára. Kezek, melyek védelmeznek, gondoskodnak, óvnak, örökítenek, tanítanak, szeretnek, áldanak. Mind arra a megváltó kézre mutatnak, melyet értünk szegeztek fel a golgotai keresztfára!

Az idei év adventje és a karácsonyunk is más lesz, mint a többi. Annyi féltést, terhet, szorongást cipelünk, hogy türelmetlenül várjuk a nagy találkozást, megérkezésünket a jászolbölcső elé. Ott könnyűvé válik a teher, ott békére lelünk, megerősödik hitünk és reménységünk. Ne spóroljuk meg az adventi utat, ne sajnáljuk a lelki munkát, a befele fordulás verejtékkel megszentelt pillanatait, mert áldás van azon.

Adja Isten, hogy téli lapszámunk is hozzájárulhasson lelkünk készítéséhez. Kívánok tartalmas olvasást, nyugodt téli estéket! Legyen áldott adventi utunk, beteljesedett az ünnepünk, s kegyelemmel teli az új évünk!

 

Boldizsár Beáta lelkipásztor, felelős szerkesztő

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál