Evangélikus Harangszó 2020 / ŐSZ Teljes nézet

Evangélikus Harangszó 2020 / ősz

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház negyedévente megjelenő lapja

Bővebb leírás

Kiadó:
  • Kiadási év: 2020
  • Méret: 21 x 28 cm
  • ISBN: 18441793
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 40
  • Képek: színes

7,50 lej

Szeretem nézni a városi forgatagot, elmerengve, egy csésze kávéval a kezemben, különösen ősszel, amikor hangyaboly módjára lüktet a város. Szülők igyekeznek időre bölcsődébe, óvodába, iskolába vinni a csemetéket, közben a vajon bepakoltam az arcmaszkot, kézfertőtlenítőt, tolltartót, cserepizsamát, zoknit, uzsonnát?gondja lebeg a fejük fölött. Ki viszi, ki hozza a gyereket, a kicsit, a nagyot, a középsőt, a sokadikat?... Értesítések, tájékoztatások hada érkezik, egyre csak pityeg az okostelefon. Piros torok, orrfolyás, vajon ez a vírus? Elkaphatta? Mit kell tenni?! Nagyobb gond nélkül elmúlik, hú, most megúsztuk. Holnaptól online oktatás, de ki marad otthon? Segít mama és tata, jaj, csak meg ne fertőzzük őket!... Szülőknek és az őket segítő nagyszülőknek ez a mindennapi valóság. Ha nem is erről szól a jelenünk, gyerekeink, unokáink, rokonaink, barátaink, a minket körülvevő közösség őszi, évkezdő terheit áttételesen is magunkénak érezhetjük.

Ebbe a gondfelhőbe október hónapja ünnepet csempész, alkalmat kínál a hálaadásra és az újrakezdés lehetőségére. Ehhez az ünnepszenteléshez szeretnénk hozzájárulni mi is őszi lapszámunkkal, hogy ne csak átsuhanjunk naptárunk piros betűs napjai felett, hanem váljon valósággá az ünnep a lelkünkben.

Október első piros betűs vasárnapja az aratási hálaadó ünnepet jelzi, október utolsó piros szombatja pedig a reformáció ünnepét. A hálaadás és az egyetlen biztos alapon történő újrakezdés keretezi és határozza meg hónapunkat. A LELKISÉG, a TITOKBA VEZETŐ ÚT, az OLVASMÁNY rovatainkban található írások segítenek elmélyülni ezekben a gondolatokban. Az újrakezdés ebben a hónapban nemcsak a reformáció egyetemes üzenetével cseng egybe, hanem jelzi egész évi témánkat is, melyet Trianon 100 éves centenáriuma és lapunk megújulása kapcsán hirdettünk meg. Sőt egybecseng az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepével is, hiszen őseink szabadságszeretete, áldozata, az elnyomás utáni újrakezdés olyan példa, amelyből minden magyarnak tanulnia kell.

Az újrakezdés-témánk kapcsán két sorozatot indítunk el őszi lapszámunkban. Az első egy egyháztörténeti sorozat, melyet TRIANON 100 című rovatunkban közlünk, és amelyben egyházunk megalakulásának küzdelmeit mutatjuk be. EVANGÉLIKUS ARCKÉPCSARNOK rovatunkban pedig ehhez kapcsolódóan folytatjuk azoknak az evangélikus elődöknek a bemutatását, akik nélkül a Trianon utáni egyházszervezés nem jöhetett volna létre. A második sorozat is szervesen illeszkedik az egész évi újrakezdés-témánkhoz. Ennek a sorozatnak az írásait a TUDATOSAN KRISZTUSBAN és a BESZÉLJÜNK RÓLA rovatainkban közöljük. A sorozat témája nem más, mint a házasságvédelem.

PORTRÉ rovatunkban Mátyás Ernő evangélikus kántor személyes élettörténete, áldozata előtt tisztelegve emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. EVANGÉLIKUS ÖNTUDAT rovatunk és az azt kiegészítő lelkiségi írás (18. oldal) pedig egy olyan barcasági hagyományt mutat be, amelyre nemcsak a barcasági-, de az erdélyi evangélikusok is büszkék lehetnek.

Jó olvasást kívánok, Isten óvja önöket! Erős vár a mi Istenünk!

 

Boldizsár Beáta lelkipásztor, felelős szerkesztő

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál