A történész műhelye Teljes nézet

A történész műhelye

  • Kiadási év: 2015
  • Méret: A5
  • ISBN: 9786067730012
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 256
  • Szerkesztette: Kovács Kiss Gyöngy

21,00 lej

Történészekről, a „történész mesterségéről” és értelemszerűen magáról a történelemről szól e kötet, amelynek szerzői a múlt megismerhetőségéről, a történészi hivatás mibenlétéről és esetenként önmagukról vallanak.

Az utóbbi években/évtizedekben ugyanis számos vita bontakozott ki a nemzetközi történeti szakirodalomban nemcsak magáról a történelem mibenlétéről, hanem a történészmesterség értelméről, a történettudomány feladatáról, állapotáról is. Ennek során sokan egyenesen a történetírás „válságát” emlegették.

Hogyan is tételezhető valójában a história, mi az értelme, helye a tudományágak között, mi a történész „feladata”? - ezeknek és az ezekhez hasonló kérdéseknek a megválaszolására kértünk fel olyan élvonalbeli magyar történészeket, akik szorosan kötődnek a Korunk-műhelyhez, úgy is mint a folyóirat gyakori és jól ismert szerzői és úgy is mint a ma már közel tízéves múltra visszatekintő Korunk Akadémia történelmi sorozatának előadói.

A beérkezett válaszokon semmit sem módosítottunk; nem „igazítottuk” őket sem egymáshoz, sem a magunk elképzeléséhez. Minden írás a maga szempontjaival, közelítéseivel kapcsolódik a megadott témához: a „történész mesterségéhez” és a történelemhez.

Csorba László
Egyed Ákos
Fodor István
Gyáni Gábor
Hermann Róbert
Kovács András
Kövér György
Marosi Ernő
Miskolczy Ambrus
Rainer M. János
Romsics Ignác
Sipos Gábor
Tomka Béla
Zsoldos Attila


Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál