Romániai magyar művészeti irodalom 1919-1989 Teljes nézet

Romániai magyar művészeti irodalom 1919-1989

  • Kiadási év: 2016
  • Méret: 15,5 x 20,5 cm
  • ISBN: 9786069401972
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 372

120,00 lej

Az alapkutatásokhoz és általában az erdélyi, illetve a Kárpát-medencei művészeti életben való tájékozódáshoz nyújt messzemenő segítséget Murádin Jenő művészettörténész vállalkozása az 1867–1918, illetve 1919-től az 1989-es rendszerváltozásig terjedő időszak képzőművészeti írásainak összegező bibliográfiája. Az eddig példa nélküli vállalkozás mintegy nyolcvan periodika (folyóirat, hetilap és napilap) képzőművészeti írásait vette számba, voltaképpen minden olyan írást, amely érdemleges adatokkal gazdagítja a korszak művészeti-kulturális életét, beszámol eseményekről és jelenségekről, valamint életrajzi adatokkal segíti a kutatást.

Figyelembe véve azt a sajátos körülményt, miszerint a Kárpát-medence e régiójában képzőművészeti szakfolyóirat (néhány rövid életű próbálkozástól eltekintve) nem létezett, a folyóiratokban, irodalmi kiadványokban és akár napilapokban megjelent közléseknek el nem hanyagolható forrásértéke van.

A szerző nyolcezret meghaladó címet sorakoztat föl a korszak sajtójából, s mindezt kiegészíti a kutatás számára különösen jól használható, a szerzőket és alkotókat külön-külön feltüntető névmutatóval. A könyvészeti összeállításnál a képzőművészet műfajai közül a festészet, szobrászat, grafika mellett az iparművészetre vonatkozó írásokat is számba vette. A kutatómunkához fölhasználta a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár, a kolozsvári és bukaresti Akadémiai Könyvtárak, a marosvásárhelyi Kultúrpalota könyvtára, valamint az Országos Széchényi Könyvtár periodika gyűjteményét.

A két kötet a szerző több éves munkájának összegzése.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál