Háromszék népi építészetéről Teljes nézet

Háromszék népi építészetéről

  • Kiadási év: 2016
  • Méret: 21,5 x 27,5 cm
  • ISBN: 9786068678160
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 148
  • Képek: színes

75,00 lej

A szerző a kolozsvári műszaki egyetem tanáraként még 1978-ben és 1979-ben, diákjaival együtt végzett szisztematikus terepkutatásokat Háromszéken, ahol összesen 109 településben mérték fel szakszerűen a népi építészet fennmaradt emlékeit. A munkacsoport tagjai a kutatás során elsősorban azokra a falvakra összpontosítottak, melyek festői természeti környezetben fekszenek, gazdagabb épített örökséggel rendelkeznek. Az 1970-es évek végén végzett gyűjtés óta számtalan akkor dokumentált háromszéki épület időközben úgy pusztult el, hogy később más kutatók már nem készíthettek azokról újabb rajzokat vagy fényképeket.
A kötet pontosan jelzi, hogy a különböző rendi csoportok (főnépek, lófők, gyalogok) Háromszéken milyen jellegzetes épített örökséggel rendelkeztek, hogyan fogadták be, adaptálták a Nyugat-Európából folyamatosan érkező építészeti stílusok legújabb elemeit, szerkezeti sajátosságait, hatásait és jellegzetességeit.
Kötetében kihangsúlyozza, hogy Háromszéken is rendszerint a helyben élő családok, közösségek tervezték és kivitelezték saját lakó- és gazdasági épületeiket, éppen ezért azok árnyaltan tükrözték birtokosaik társadalmi státuszát, gazdasági lehetőségeit, foglalkozását, életmódját, felekezeti és etnikai hovatartozását, esztétikai érzékét, a vidék alapvető természeti adottságait és erőforrásait, valamint a közvetlen, barcasági, udvarhelyszéki, csíki és moldvai szomszédságból érkező külső hatásokat.

 

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál