360 éves a kalotaszentkirály-zentelkei oktatás Teljes nézet

360 éves a kalotaszentkirály-zentelkei oktatás

Az Ady Endre Iskola emlékkönyve

Bővebb leírás

Kiadó: Kartonpack
  • Kiadási év: 2013
  • Méret: 21 x 19 cm
  • ISBN: 9789737803054
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 360
  • Képek: fekete-fehér

44,00 lej

Ismerd meg önmagad! – szól az ókori parancs, melyet általában önmagunk megismerésére értünk. De érvényesíthető akár egy intézményre is, jelen esetben a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskolára, mely az elmúlt évtizedben komoly önismereti folyamaton ment át. 2003-ban látott ugyanis napvilágot a ma bemutatandó könyv elődje, Iskolánk krónikája, nevet kapott az intézmény, mely név kötelez, de rangot is ad. Tíz év elteltével újabb kiadvány jelenhetett meg az EXIT kiadó gondozásában, 360 éves a kalotaszentkirály-zentelkei oktatás - Az Ady Endre Iskola emlékkönyve címmel. Összeállításához kutatni, kérdezni kellett, megismerni az iskola, és vele együtt a település múltját. De amikor tanár, diák, véndiák, öregdiák tollat ragadott, hogy megírja saját visszaemlékezését, sem egyéb történt, mint az iskola, a hozzá fűződő több száz és ezer emberi sors, tehát voltaképpen önmagunk megismerése.

Az évfordulóra készülve, Lakatos András igazgató úr jó egy évvel ezelőtt a pedagógusok elé tárta elképzelését, megadva a kiadvány fő tartalmi vázlatát. Felkérésének sokan eleget tettek. Nem egy kéz, egy írói gondolat szülte, hanem csapatmunka eredménye tehát, így változatos, sokszínű és egyedi hangulatú munkát vehet ma kezébe az olvasóközönség. Az első fejezetek történelmi jellegűek, a 360 esztendő eseményeinek összegzése, de többek között helyet kap Ady kalotaszegi kapcsolatának részletező elemzése, valamint olyan személyiségek munkásságának bemutatása, mint Érsekújvári Gyarmathy Zsigmond, Czucza János és Vincze Ferencz. A nyugdíjas és jelenlegi kollégák, véndiákok személyes hangvételű írásai is nagyrészt a múlt eseményeit, személyiségeit idézik: Czucza Emma naplója értékes kordokumentum is egyben, Czégeni Erzsébet, Vincze Kecskés Margit, Gergely Rozália, Czucza Erzsébet,Vincze István, Lovász István nyugalmazott kollégák írásai a mindenki által tisztelt és szeretett Demeter Tibor igazgató pedagógusi karakterét rajzolják meg, felelevenítik a diktatúra idején folytatott tevékenységük szomorú és derűs emlékeit. A jelenlegi tanárok, diákok írásaikban a ma iskolájának arculatát rajzolják meg, Markó Béla és Velez Zoltán öregdiákok pedig a Kalota parti alma materhez fűződő személyes emlékeiket, gondolataikat vetették papírra. Az emlékkönyv dokumentumértékét a fáradságos munkával összegyűjtött képek is növelik, de gazdag képanyagot talál az olvasó a mellékelt DVD-n is.

Kinek szól e könyv? Elsősorban a jelenlegi és volt diákoknak, pedagógusoknak, de bárkinek, aki betekintést kíván kapni a kalotaszegi magyar oktatás e végvárának múltjába, jelenébe. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a honismereti nevelésnek is alapkönyve lehet.  

Kívánom, hogy mindenki haszonnal olvassa. Adjon lehetőséget e munka a közösségi emlékezésre, segítsen múltunk tudatosításában, de találjunk benne követendő példákat akkor is, amikor önmagunkat és a közösséget kívánjuk formálni.

Péter Mónika-Mária

(Elhangzott 2013. szeptember 20-án a kalotaszentkirály-zentelkei oktatás első írásos említésének 360 éves évfordulója alkalmából szervezett emlékünnepségen.)

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál