Az erdélyi székelyek földje és népe természeti, politikai, statisztikai és történelmi szempontból (1833) Teljes nézet

Az erdélyi székelyek földje és népe természeti, politikai, statisztikai és történelmi szempontból (1833)

Daniel G. Scheint

Bővebb leírás

Nincs készleten!

Kiadó: Székely Nemzeti Múzeum
  • Kiadási év: 2012
  • Méret: 15x 21,5 cm
  • ISBN: 9789730129298
  • Kötés: keménytábla
  • Oldalszám: 169

45,00 lej

Sheint műve nem az első próbálkozás Székelyföld leírására, korábban, a 18. században több munka készült, amely ugyanazt a célt tűzte ki maga elé.
A könyvet a szerző az államismeret műfajába helyezte, mikor hon- és népismeret szerepel a címlapon, és honismeretként a tartalomjegyzéknek azokat a tételeit sorolja fel, melyek során a természetföldrajzi állapotokat írja le, néhol gazdaságföldrajzi megállapításokkal fűszerezve. A második szakasz a terület politikai, vagyis világi közigazgatási felosztását írja le, magyar szerzők alapján, Udvarhely, Három-, Csík, Maros és Aranyos szék sorrendben. Ehhez a fejezethez kapcsolódik a területhez található romok leírása.
A könyv második része a nép leírását adja. Ebben, a kor szokásainak megfelelően, jellemzi a székelyeket. Az erdélyi magyarszász (német) együttélésnek sok évszázdos történelme van, és nem véletlen, hogy a szász közgondolkodásban már a 16. században feltűntek a negatív magyarságkép elemei míg a szorgalom, rendtartás, munkabírás, a békés polgári erények a szászoknak jártak ki, a magyarokat a barbár, művészetellenes, lobbanékony, szabadságszerető, harcias jelzők illették.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál