Ahol leoldom saruimat Teljes nézet

Ahol leoldom saruimat

  • Kiadási év: 2011
  • Méret: A/5
  • ISBN: 9786065560086
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 294
  • Képek: fekete-fehér

25,00 lej

Dr. Gellérd Judit (Siménfalva, 1948) orvos, lelkész, író, zenész. A szülőföld gyökereiről való leszakíthatatlanság és az örök újrakezdés bátorságának megtestesítője.

A marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti középiskola zenei képesítését azonnal az orvosi pálya választásával cserélte fel, de a diktatúra elől 1978-ban Magyarországra „menekült”. Ideg- és elmegyógyász szakorvissá képzése közben a budavári Mátyás templom kórusában és a budapesti Orvoszenekarban talált igazi lelki közösségre. A dr. George Williams vallástörténésszel kötött házassága révén Kalifornia lett újabb otthona. De csak állampolgársága szerint amerikai; új hazája határtalan lehetőségeit azonnal Erdély javára fordította. Önkéntes munkásként egy, az egész Észak-Amerikát átfogó unitárius Erdély-segítő testvérgyülekezeti mozgalmat szervezett. Ennek immár két évtizednyi anyagi „hozama” többek között templom-, iskola-, rendelő-építéseket, ösztöndíj-alapításokat, falvak gazdasági talpra állását, könyvkiadást tett lehetővé. De az amerikai unitáriusok is vallási gyökerükre találtak Erdélyben, és
a testvérgyülekezeti programot egyházuk legjelentősebb 20. századi mozgalmaként tartják számon. Gellérd Judit – aki kitüntetést kapott – ötvenévesen szerzett teológiai diplomát a Boston Egyetemen, de lelkésszé Erdélyben szentelték!

Világjárásai közben Gellérd Judit (Zizi) akár a Csendes-Óceán „Tűzgyűrűjében”, akár a Dél Keresztje alatt hajózik vagy gyalogol, mindent és mindenkit székely szemmel lát és láttat; e mostani könyvében vele együtt zarándokolhatunk a dzsungel fo
jtogatásából kiszabadított ősi kultúrák szent városaiba és az ökológiai katasztrófát jósló gleccserek Alaszkájába; Hawai és Tibet száműzöttjeinek anyanyelv- és vallási hagyomány-mentésében pedig társaivá szegődünk.


 

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál