Játéktér 2014 téli szám Teljes nézet

Játéktér 2014 téli szám

erdélyi színházi periodika

Bővebb leírás

Nincs készleten!

Kiadó: Korunk - Komp-Press Kiadó
  • Kiadási év: 2014
  • Méret: 16,5 x 24 cm
  • ISBN: 22857850
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 100
  • Képek: fekete-fehér

9,90 lej

Téli lapszámunkban az alkalmazott színház műfajait és az ezekhez kapcsolódó gyakorlatokat járjuk körül az erdélyi színházi világban. Prezsmer Boglárka írása a színház- és drámapedagógia itthoni helyzetéről ad átfogó képet, a Hogyan ettem kutyát című tantermi előadás alkotói elgondolásairól Derzsi Dezső írt esszét, Bíró Árpád Levente a nagyváradi Szigligeti Színház nevelési stratégiáit összegzi, de könyvrecenzió formájában a magyarországi színházi nevelés helyzetét is érintjük. Határátlépések című rovatunkban a norvég-amerikai Wendy Lathrop-Meyer beszél drámatanári tapasztalatairól a norvég tanárképzés és a társadalmi-kulturális leépülésben lévő Tanzániában végzett munkája alapján.

Gergely László az önismereti pszichodráma csoportokkal való foglalkozás gyakorlati oldalát mutatja fel a vele készült interjúban, a pszichodráma elmélet egyik alapkönyvét, Adam Blatner munkáját pedig Imecs-Magdó Levente recenzálja.  Szó esik továbbá a bibliodrámáról, a játékterápiáról, a csecsemőszínházról, Adorjáni Panna írása révén pedig a Krétakör/Káva/AnBlokk Egyesület közösségi színházi projektjéről.

Sebestyén Rita fordításában a tudomány, színház és oktatás viszonyairól szóló részletet közlünk Helen Nicholson Theatre, Education and Performance című könyvéből. Szijártó Zsolt tanulmánya a Rimini Protokoll Situation Rooms című 2013-as előadását elemzi a színházi reprezentáció elgondolásait a kulturális antropológia felől is közelítve. Nemzetközi színtéren maradva beszámolunk a Tamperei Színházi Nyár fesztiválról, Biró Eszter pedig egy kínai alternatív színház és egy német kőszínház Totally Happy című közös produkciójáról ír.

Kritika rovatunkban a kolozsvári színház Caravaggio Terminal, a marosvásárhelyi színház Szeget szeggel, a temesvári színház Moliendo Café, a szatmári színház Antigoné, a csíkszeredai színház Édes Anna és a Yorick Stúdió Egyszeröt című előadásairól olvashatnak.

Dráma rovatunkban Kristian Smeds, a kortárs finn színház egyik legkísérletezőbb kedvű drámaíró-rendezőjének szövegét Jankó Szép Yvette fordításában közöljük.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál