Játéktér 2014 nyári szám Teljes nézet

Játéktér 2014 nyári szám

erdélyi színházi periodika

Bővebb leírás

Nincs készleten!

Kiadó: Korunk - Komp-Press Kiadó
  • Kiadási év: 2014
  • Méret: 16,5 x 24 cm
  • ISBN: 22857850
  • Kötés: puha borító
  • Oldalszám: 100
  • Képek: fekete-fehér

9,90 lej

Új lapszámunkban a román és a magyar színház néhány találkozását tekintjük végig; főként román rendezők erdélyi vagy magyarországi munkáival foglalkozunk, román kortárs színházi szakemberek esszéit, tanulmányait is közöljünk, valamint több interjút is a két kultúra keresztmetszetében dolgozó alkotókkal.

Kritikai rovatunkban Radu Afrim és Sorin Militaru marosvásárhelyi rendezéséről – utóbbi udvarhelyi táncszínházi kísérletéről is, Mihai Măniuţiu és Răzvan Mureşan kolozsvári, és Anca Bradu debreceni munkájáról írunk; de a zeneszerző Ovidiu Boc és a díszlet- és jelmeztervező Florina Bellinda Vasilatos révén Szabó K. István nagyváradi rendezéséről is okkal esik itt szó.

Alina Nelega író, drámaíró, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatának igazgatójával főként ez utóbbi minőségében készített interjút Albert Mária – tervekről, projektekről, a két társulat együtt-lakásáról esik szó. A román színházban is kivételesen erős képi világot képviselő Radu Afrimmal Gál Boglárka beszélgetett, és érintünk egy másik kultúraköziséget is: a vajdasági Urbán Andrással Gergely Zsuzsa készített interjút.

Esszé és tanulmány rovatunkban Liviu Ciulei rendező, színész, építész, díszlettervező egyik korai tanulmányának fordítását olvashatják, a színpadkép teatralizálásáról, Miruna Runcan írását a társalkotó-nézőből fogvatartottá váló befogadóról, Marian Popescu tanulmányát színház és kommunikáció kapcsán, valamint Ion Vartic könyvéből egy, Hedda Gablerrel foglalkozó részletet. Ez utóbbira rímel Györgyjakab Enikő írása, aki a színészi munka szemszögéből vizsgálja többek között a darab színrevitelét Andrei Şerban által.

Határátlépések címmel új rovatot indítottunk, amelyben a világ színházi eseményeiről írunk. Biró Eszter körképe a Münchener Volksbühne fiatal rendezőit bemutató fesztiválját mutatja meg, Csutak Gabi a berlini Kunst-Werke retrospektív kiállításáról ír, Burák Ádám pedig az évad első felének londoni színházi eseményeiről.

Könyvrecenzióinkban ezúttal a román nyelven megjelenő, világszínházi kitekintést nyújtó kötetekkel foglalkozunk: a huszadik század legjelentősebb rendezőit összegyűjtő kötettel; a Béatrice Picon-Vallin által szerkesztett Meyerholdról szóló kötettel; az Odin Teatret ötvenedik évfordulója kapcsán a Barba-Savarese által írt színházi antropológia könyvével; végül Georges Banu Szeretni és nem szeretni a színházat című, magyarul megjelent kötetével.

A dráma rovatban Alina Nelega Kamikaze című darabja olvasható Kovács István fordításában.

Hírlevél

Partnereink

Vallásszabadság Háza

Communitas

Helikon

Erdélyi Irodalmi Portál